Gulyás Gábor: Számomra ez elvi kérdés


Az Ördögkatlan Fesztivál hivatalos programfüzetében Gulyás Gábor a Műcsarnok „egykori" igazgatójaként van feltüntetve – pontosan jelezve azt a zavart, ami az intézményt, annak sorsát, státuszát jó ideje körülveszi. A tavalyi nagysikerű, Gulyás búcsúprojektjének tűnő Bukta Imre-kiállításhoz kapcsolódó beszélgetést követően kértük meg a hivatalban levő igazgatót arra, hogy foglalja össze a Literának a pillanatnyi helyzetet.

Tavaly novemberben özönlötte el, és uralta heteken át a hír a kulturális sajtót, hogy a Magyar Művészeti Akadémia igényt tart a Műcsarnokra, s úgymond „átveszi" – aztán egyszerre, mintha elvágták volna, máig tartó néma csend lett az ügy körül. Hol tart most ez a történet? Mi a hallgatás oka?

Egy tavaly őszi, november végi kormánydöntés arra kérte a parlamentet, hogy adjon úgynevezett egyetértési jogot a Magyar Művészeti Akadémiának, ami gyakorlatilag felügyeleti jogot jelentett volna a Műcsarnok felett, ezen túl pedig az épület is e szervezet tulajdonába ment volna a tervek szerint át. Én ezt több szempontból sem tartottam jónak, elfogadhatónak, ezért felajánlottam a lemondásomat arra az esetre, ha január elsejétől Fekete György átveszi a Műcsarnokot. Ez mindeddig nem történt meg. A márciusi parlamenti előterjesztésben már nem szerepelt az egyetértési jog, aztán pedig az ingatlan átadására vonatkozó törvényjavaslatot is visszavonták, magyarán jogi szempontból eddig nem történt semmi. Ez nem azt jelenti, hogy nem is fog.

A teljes interjú a Literán olvasható.