Távozó Ördög(ök)


            Egyszer volt, hol nem volt, az üveghegyen is túl, volt egy öreg nénike. Ennek az öreg nénikének pedig volt egy gyönyörű lánya, Harka nevezetű. Olyan szép volt ez a leány, hogy a napra lehetett nézni, de rá nem. Csodájára járt az egész falu. Még az ördögnek a szeme is megakadt rajta. Nagy dérrel-dúrra, fekete köpenyét magára kanyarintotta, és feljött az anyókához, hogy megkérje a lánya kezét.


            A néni szerette a lányát, és nem akarta az ördögnek adni, de félt is a szurtos látogatótól. Igyekezett kibúvót találni, és azt mondta, hogy ha a kérő hajnal hasadtáig felszántja a Nagyharsányi-hegyet, megkapja az ő szépséges leányát. Belement a pokol ura ebbe a fogadásba, és tizenhárom hatalmas, piros szemű, fekete macskáját az eke elé fogva nekiindult a hegynek. Csapkodott, szikrázott az ördög ostora, a macskák pedig száz lónál is gyorsabban szántották a hegyet. Az anyóka és lánya igen megijedtek. Végül Harkának csodás ötlete támadt. Bement anyjával a tyúkólba, és kukorékolni kezdtek. A kakasok feleszmélve utánuk. Zajongani kezdett a többi állat is, tán még a nap is felkelt a nagy riadalomra. Az ördög pedig éktelen haragra gerjedt vereségétől. Hatalmas ekéjét eldobta, ebből lett a beremendi hegy. Macskáit pedig feje fölé emelve messze hajította. Ahogy a földgöröngyök lepotyogtak a bestiákról, a beremendi és a harsányi hegy között dombság keletkezett, a siklósi várhegy. Mikor kitombolta dühét, elöntötte az ördögöt a szégyen kínzó érzése, és menekülőre fogta a dolgot. Nagyot dobbantott lábával, és eltűnt az alvilág sötét bugyraiban. Hatalmas macskái dühösen fújtatva kotródtak utána. Ahol eltűntek, ott tört föl Harkány kénes, forró vize, ami talán magából az alvilágból ered.
            Ez tehát az Ördögkatlan fesztivál térségének legendája. A történet a hatalmas hegyek tövében (melyeken mintha tényleg látnánk az eke nyomát) meghúzódó kis faluközpontban elevenedik meg. A főleg a Quimby énekeseként híres, ámde a képzőművészetekben is jártas Kiss Tibi valamint Cseh András, Novák Erik, a Háyland című albumával immár festőként is debütált Háy János, Surman Edit illetve Simon Edina keramikusok jóvoltából. A tavaly kezdett munkával idén még tovább léptek az alkotók: az ördögök és macskák immár a ház külső falára is kiterjeszkedtek, a benti színes kavalkád pedig még sodróbb és aprólékosabb lett. Személyes kedvenceim a színes ég alatt szálló kerámia madarak, akik mintegy Harka megmenekülésének hírnökei lehetnének – gondoltam, amikor utoljára jártam ott közvetlenül az indulás előtt, sátorral, polifómmal és táskákkal megrakodva. Ahogy kiléptem a csodálatos színes szobából, elém tárultak azok a bizonyos ördög-szántotta hegyek. Az útnál a távozó fesztiválozók nyüzsögtek, stoppoltak, várakoztak. Jó lesz ide háromszáznegyvenkilenc nap múlva visszajönni.
Waliczky Annamari