Mitől lehet...


... ma aktuális egy a ’80-as években, egy másik politikai rendszerben (Menyhárt Jenő szavaival élve szisztémában) megszülető zene? Bár egyértelmű választ nem kaptunk, sejtéseink lehetnek, mégis tény, hogy a második nyilvánosság bimbózó kezdeményezéseknek adott lehetőséget a szocializmusban. Az egyik olyan együttes, amely az FMK pezsgő szellemi műhelyében edződött, az URH-ból kinövő Európa Kiadó. Kollektív múltról és személyes jelenről Sisso faggatta Menyhárt Jenőt, az Európa Kiadó frontemberét a nagyharsányi Narancsligetben.
Mivel most stratégiailag jól helyezkedtem, és a beszélgetéseken karikatúrákat rajzoló leányzó rajztáblája nem takarta el a főszereplőket, mint tegnap Lovasi és Háy beszélgetésén, ezért a szakdolgozatírás emlékeit felidézve újra elmerülhettem a rendszerváltás előtti magyar művészeti élet intézményi hátterében, és a hatalom befolyásoló szerepének mikéntjében. Menyhárt az URH és az Európa Kiadó kapcsán majdnem teljes körű lokális korképet festett erről a miliőről, ahol – mint az egyszeri népmesei hős esetében – a nagy testvér szigorú felügyelete és az Országos Rendező Iroda „meozási” joga ellenére Pszichiátriai napoktól a Kassák Klubon át a „nagy hodály” Bercsényi Klubig ível a hírnév. Hiába alig volt még fellépésük, hírük szájról szájra terjedt, és a közönség elég hamar ezer főre rúgott. A siker csúcsán az addig szövegeket író, ám ekkor már a színház (és Bárdos Deák Ági) felé kacsingató Müller Péter javaslatára megszűnt az URH. Így hárult Menyhárt Jenőre a szövegírás nemes feladata a közel egy év múlva megalakuló Európa Kiadóban.
A beszélgetés második felében inkább Menyhárt személyes történetére helyeződött a hangsúly. Szó került Amerikába történő kiköltözéséről, a nyelvi nehézségekről, és arról a nem könnyű helyzetről, amivel a hosszú ideje külföldön élőknek hazájukba visszatérve szembe kell nézniük. Menyhárt a zenélés mellett igyekezett több oldalról biztosítani megélhetését: volt idegenvezető, filmzeneszerző, statiszta és lelkes Greenpeace tag. A beszélgetés fonala végül visszakanyarodott a társadalmi kérdésekhez, aztán elengedtük Menyhárt Jenőt az esti Európa Kiadó koncert zökkenőmentes beállításának érdekében.
Hajdu Lili