Meggyőző nóták


A gyerekeknek szóló koncertekkel általában bizalmatlan vagyok. Ma reggel mégis lelkesen indultam Palkonya Mesekertje felé, a Csintekerintőre. Bognár Szilvia sok együttesben énekelte már csodálatos népi dallamait, így az Anima Sound Systemben, vagy a Makám és a Sebő zenekaroknál. Azonban az én érdeklődésem a Sator Quartet formáció tavaly tartott Katlanos koncertje keltette fel, ahol Lovasi András és Bognár Szilvia középkori latin himnuszokhoz adták a hangjukat. Csodálatosan. Ezért vártam a Csintekerintőt.
Amikor megérkeztem Palkonyára, már hangolt a zenekar, és gyülekeztek a vidám gyerkőcök a korai keléstől fáradt szüleikkel. Már a koncert elején elkönyveltem, hogy ez bizony jó lesz. Szilvia gyönyörű tiszta hangon énekelte saját szerzeményeit, illetve ismertebb népi énekek átiratait. A folk hangzású nóták szövegéből nem hiányzott a humor és a játékosság sem, mindehhez pedig egy csipetnyi líraiság társult. A hallgatóság felnőtt tagjai rögtön felélénkültek. Viszont a kicsik eleinte mintha bizalmatlanul méregették volna a furcsa nagy hangszereket a kivilágított színpadon. Néhányan közelebb merészkedtek ugyan, de inkább csak kíváncsiságból, nem pedig lelkesedésből. A koncert elején még nyoma sem volt az előző nap Kisharsányban játszott Vitéz László bábjáték azonnali sikerének.  
A jég akkor tört meg, amikor az énekesnő a színpadról leereszkedett a gyerekek közé, hogy táncba hívja őket. Eleinte még csak néhány apróság lépegetett, tipegett Bognár Szilvia után, de a vonatozáshoz és a végső körtánchoz már nagyon sok gyerek csatlakozott. A hangulatuk egy pillanat alatt megváltozott, a kezdeti bizalmatlanság elszállt, és átadta a helyét az önfeledt mókázásnak.
Waliczky Annamária