Compagnie Les Apostrophés

Tűző déli napsütésben egyszer csak megszólalt a harmonika Nagyharsány főterén, elindult a francia bűvészvarázslat. Öltönyös francia úriemberek - Compagnie Les Apostrophés tagjai – kezdték performanszukat. A harmonika hangja egy egészen más világba vitt – de kezdjük is az elején. 

Elindult a játék a dobozokkal és a bűvészek egymással illetve közönséggel való interakciója. Kisebb nagyobb dobozokat építettek egymásra, bevontak minket: te is kaptál egy öltönyt, én egy dobozt. Az egész performansz egy időutazás volt egy olyan világba, ahol a bűvészek, utca és nézők egymásra találtak. A doboz a bűvész legfőbb kelléke, általában mindig azt keressük, mi van a belsejében – itt nem kerestük. A franciák játszottak velünk, mint macska az egérrel. 

Mindegyik bűvész más miatt vésődött az emlékezetünkbe. Például a napszemüveges csillogó ezüst harmonikás mintha egy Beckett darabból jött volna ki elénk. Úgy érezhettük magunkat, mintha az Amélie csodálatos élete című film életérzése itt és most megtörténne velünk, természetesen a nagyharsányi környezetben. 

Már az elején megtanultuk a rendet, színről-színre követtük a harmonikást. A szokásos bűvész eszközök helyett, itt hétköznapi használati tárgyakat használtak a performerek. Emiatt még közvetlenebbnek hatott a műsor. A bagette egyszerre volt Chaplin-szerű esernyő, hű társ, táncpartner és a közönség számára eledel. Szó szerint megízlelhettük a francia bagette-életérzést, ha akartuk. Az egyik részben a francia bűvész elsőre csak szórakozásból nyújtotta felénk a bagette-darabot, majd a közönség egyes tagjai beleharaptak. Együtt csócsáltuk a hangulatot francia bűvészbarátainkkal. Igazán a barátaink voltak ebben a performanszban, mert közvetlenek voltak velünk, mi pedig befogadtuk őket. 

A bagetten kívül az előadásban más hétköznapi „dolgok” is megjelentek, úgy, mint partvis, kiskosár és krumpli. Ha valaki egy partvist nem arra a célra használ vagy nem oly módon, ahogy te megszoktad (ügyesen dobálja, játszik vele(d)) – mosolyt csal az arcodra, mert úgy bánik ezekkel a „dolgokkal” mint a legelemibb bűvész eszközzel. Mindent más szemszögből kell tekinteni, az élet így sokkal könnyebb. 
Bajnóczi Eszter