Az egértől a bacilusig

Szerencsés találkozások – egy nap a Karaván roma-nemroma csapatával.

A Kovács udvarház eddig is zsongott, de ezen a mai napon talán még sokkal vidámabb, energikusabb, zenésebb, mint eddig. A Karaván Művészeti Alapítványnál romák, és nem romák tevékenykednek együtt, alkotnak, és értékeket hoznak létre. Egész napos vendégei ma a Kovács udvarháznak. A Banyamesékre csöppenünk be kedves barátnéimmal délelőtti kávénk után. Egy gitár, egy kendős fiú (?), s néhány báb. Mi lesz ebből? Összművészet? Hát azt kell mondjam, hogy valami olyasmi, de főleg bábszínház. A bábos csapat közönségének első soraiban kisgyermekek szüleik kíséretében, a hátsó sorokban mi - köztes generáció - állunk, nagyokat nevetve azokon a dolgokon, amiket csak mi értünk. Elaludt a mesélő “öregasszony”, a banya. Varázsszóra azonban újra felébredhet, s a mese folytatódik. Ehhez viszont körbe kell suttogni azt a bizonyos varázsszavat. Sükettelefonálás kettő, hááá-rom!!! Hogy hol veszett el az információ az vesszen a feledés sötétjébe, a banya azonban nem ébredt fel, újabb próbálkozás következik, azúttal sikerrel. Kezdődik a második mese, majd a ráadás.
A “mit teszünk a levesbe” jó játék, különféle ötletek hangzanak el az első sorok szakértőitől, s a leopárdot, kolbászt, hagymát után valaki végre a répát is megemlíti. Jön tehát a mindenki számára jól ismert mese a répáról, mely nem engedte magát kihúzni a földből. A gyerekek szurkolnak, s mikor elfogy a társulat, a közönség is beáll répahúzóba. Egér húzza macskát, macska húzza kutyát, az az unokát, aki a mamát, aki az apót, apó húzza a répát. S ekkor hangzik el a Fesztivál legjobb poénja, melyet egy tejfölszőke buksi adott a következő kérdésre:
- Mi az, ami kisebb az egérnél?
- A BACILUS!!!
S felcsattan a nevetés. Az egész udvar zeng, abbahagyni nem könnyű. Hát persze, hogy a bacilus!! A társulat érti a poént, invitálja a kis bacilusokat, egyre többen vannak, a mese boldog véget ér.
Közben már hangolnak a Roma&Magyar Progresszív Zenei Műhely résztvevői. A vasárnap esti koncertre próbálnak. Sokan vannak, és jól szól ez a fúzió modern és etno keveréke. Jókedvű társaság, s a szó legpozitívabb értelmében értve: teljesen őrültek. Az esti programban szerepel még a Karaván Famlília koncertje, igazi roma mulatság lesz, tánc, zene, tábortűz!

szerdazsófi