A boldogság szigete


A palkonyai Malomparkhoz közelítve már messziről hallom a nyüzsgést, zsibongást, amelynek törzsét a rengeteg ott összegyűlt gyerkőc sírása és nevetése alkotta. A ligetet patak öleli körül a napsütötte fűzfák alatt, a hűsölő szülők mellett pedig számtalan finom illatot árasztó édességstand foglal helyet gumicukorral, rétessel, kürtöskaláccsal és vattacukorral kínálva a kicsiket. Mit mondjak, igazi gyermekparadicsomról van szó. 
Ide érkezett a Szentesi Horváth Mihály Gimnázium 11-es drámatagozatos évfolyama, hogy Négyszögletű Kerek Erdő előadásukkal lekössék a gyerkőcök figyelmét (ez profi színészek számára sem egyszerű feladat). A fiatalok szőnyegeket terítettek le, padokat, díszleteket hoztak az előadásra készülve. Mindezt minimális, ámde ötletes és kedves, mintegy jelzésszerű jelmezekben. Egy kis tupír, némi arcfesték és máris készen van egy szereplő. Teljesen igazuk van, hiszen mint itt is megfigyeltem, egy gyerek képzeletének ennyi is elég. „Nézd mami, ott van Dömdödöm!“ - súgta mellettem egy kisfiú édesanyjának, és nem tévedett.
Az előadás kezdetekor a Mikkamakkát nagyon ügyesen játszó fiatal lány körbekalauzolta a rengeteg új, szomorúság elől menekülő lakóját a boldogságnak ezen szigetén, bemutatva az erdő lakóit. Így az ex-cirkuszi sztár Bruckner Szigfridet, Nagy Zoárdot a lépkedő fenyőfát, Ló Szerafint a kék paripát és Lázár Ervin ismert meséjének többi hősét. Majd a színdarab átcsap Szörnyeteg Lajos, a jószívű behemót állandó álmosságának megoldását ecsetelő történetbe, ahol az erdő lakói mindent bevetnek (például bukfenc verseny, hideg és meleg víz kúra) barátjuk megsegítésére. A kezdeti óvatosság után a gyerekek itt végre feloldódva nevettek, erre a Szentesi gimnazisták a Szörnyeteg Lajost alakító fiúval az élen igen rá is szolgáltak, hiszen láthatólag nagy felkészültséggel és odaadással játszották a mesét. 
Az előadás végül mintegy levezetésként körtánccal zárult, ahol a gimisek a kicsik megforgatása közben énektudásukról is számot adtak. A jogosan kapott lelkes taps után úgy tűnt, a fiatalok és a gyerkőcök is kölcsönös megelégedéssel távozhattak.

Waliczky Annamari