Mesekotyvasztás az Ördögkatlan üstjében

A Narancsliget egyik fele három napja gyermekkuckóvá alakult. Varga Anikó, a Bárka Színház színésze ugyanis fiatalokból álló csapatával Kiskomédiás-képzőt indított, ahol a gyerekek testközelből ismerhetik meg a színház világát.

A helyszínre érve különböző feliratokkal díszített sátrakkal találkozunk, s elsőre a „vers”, „festés”, „kézműves” és „büfé” feliratok alapján azt hihetjük, hagyományos foglalkozásokkal várják a lurkókat. A gyerekek a büfénél friss gyümölcsöt majszolnak, limonádét szürcsölnek, s ahogy a Narancsliget nagyszínpadán véget ér a beás cigányzenei előadás, a mi térfelünkön Anikó lassan leleplezi, hogyan is folyik a mesekotyvasztás itt Nagyharsányban. Egy gömöri népmese felolvasásával indítják be a kicsik fantáziáját, hogy aztán az alaptörténetet felhasználva (vagy egészen más történetet kreálva) létrehozzanak egy-egy saját alkotást. Ebben nyújtanak segítséget az önkéntesek, akik már többnyire ismerik is a gyerekeket, hiszen a harmadik napja zajló családi rendezvényen sok visszatérő komédiáspalánta is megbújik.

A gyerekek lekuporodnak a gyermekszínpad előtti színes szőnyegekre, a színésznő pedig mesélni kezd egy beszélő malacról s annak gyönyörű leánnyá történő átváltozásáról. De nem akárhogy zajlik ez a felolvasás! Az Ördögkatlan fesztiválnak idén Franciaország mellett Felvidék a díszvendége, a Tornaljáról származó Anikó már csak ennek tiszteletére is palóc nyelvjárásban olvasta fel a mesét a gyerekeknek. A kicsik persze kissé gondterhelten húzták össze szemöldöküket a szokatlan kiejtést hallva, de egy idő után minden fennakadás nélkül kacagtak a humoros fordulatokon. 

A mese végén a gyerekek nekikezdhettek az önálló előadások szervezésének, különböző kategóriák közül válogatva. A kínálat báb-, tánc- és énekes előadás, festés, valamint vers- és prózaírás, melyek bármelyikéhez csatlakozhattak. Elkezdődött a brainstorming és egy órával később színpadra álltak a vicces és bájos darabok, melynek végén a pöttöm előadók kiskomédiasságát oklevéllel igazolták. 


Faragó Bea