Édes dallamok


A kisharsányi református templom adott otthont a Dolce hegedűegyüttes koncertjének, ami előtt stílusosan a Fülemüle csárdában fogyasztottunk el egy pazar ebédet.

Teli hassal érkeztünk tehát a nemesen egyszerű, egy hajós kis templomba, ahol az 1995-ben alakult siklósi együttes egy kellemes repertoárral kényeztette a klasszikus zene kedvelőit. A hegedűsöket zongora is kísérte, ami a templom akusztikájának köszönhetően egy szép, homogén, pihentető zenei produkciót eredményezett. A zenekar és a közönség a hely szűke miatt majdnem egybeolvadt, ezzel adva családias jelleget az előadásnak. Az apróbb hibák ez által szinte észrevétlenül suhantak tovább a fülünk mellett. A zömmel fiatal zenészekből álló csoport tagjain érezhető volt az összpontosítás, odafigyelés. A választott szerzők stílusát hibátlanul adták át a hallgatóknak. A 40-50 fős közönség, kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt, hálás tapssal köszönték meg ezt. 

A konferáló úr összekötői apró érdekességekkel egészítették ki a koncertet. Például a kállai kettős története. Az 1600-as években a magyar vitézek az elfogott ellenségeiket egymásnak háttal megkötözték, majd többszöri koccintás után azzal mulattak, hogy táncoltatták őket, és ha nem táncoltak elég jól, ostorral próbálták kreativitásra bírni őket. Kodály Kállai kettősén, a Felülről fú az őszi szélen kívül többek között Piazzolla, Sosztakovics, Wolf Péter és Brahms szerzeményei csendültek fel. Emellett a Wolf Péter Ave Maria-ját előadó Ruzsa Bernadett, egy csokor népdalt is elénekelt Bartók Béla népdal gyűjteményéből.

A hűvös templom megnyugtató légkörében meghallgatott koncert finom desszertként koronázta meg a kiadós ebédet. Elégedetten, energiával telten indulhattunk tovább a 30 fokos melegről megfeledkezve.

sanetth