Traktoron is fogyasztható zötyögés lecsóval

Trakoros tapasok

A L'ecsó című rajzfilmból tudjuk, hogy az említett eledel gyermekkorunk íze, labdázni, babázni, gyöngyöt fűzni kezdünk ha ízlelőbimbaink lecsót érnek. Rutkai Borinál is ez illatozik az asztalon.
S hogy is kerülünk mi ebédre Nemes-Rutkai pároshoz?
Traktoros Tapasok a délutáni program. A csapat teljes létszámú, indulhat a foglalkozás. Első feladat: szőlőnyaklánc fűzése. A nyakékek készülőben, kevesen vagyunk, belső poénok is elhangzanak, a fiúk nagy gonddal fűzik, van itt “elegánsan visszafogott”, “szimmetrikusan színváltós”, “a fonnyadtakkal is törődni kell, avagy mi lesz a szőlő szárával verzió”, de készül fülbevaló, és karkötő is. Sok kreatív ember egy helyen. Bori Pétere – az az áldott jó ember - fröccsöt készít, szomjan senki ne haljon, s folytatódhat a foglalkozás. A fő fogás minden eleme elfogyasztható – beleértve a tányérokat is (kést, villát, kanalat nem használunk). A szeletekre vágott főtt krumpliból tányér készül, a “negatívot” nem kidobni, bekapni! Ezekbe a tányérkákba kerül Bori előre elkészített padlizsános lecsója. Illata picit emlékeztet az ajvárra, íze pedig - minő meglepetés – a gyermekkoromban nagymamáknál töltött nyarainak hangulatát idézi. Mosolygó arcok, befutnak a Kistehén Tánczenekar tagjai is, ők sem maradnak éhen, házigazdáink asztal mellé invitálják őket is. Tévések forgolódnak, kérdezik a szakácsművésznőt, aki türelemmel válaszolgat. S ekkor jön a desszert. A tányért is megesszük elvet tovább folytatva, most egy nektarint vágunk ketté, közepébe lyukat vájunk, ebbe kerül a barackos-fahéjas-tejszínes-mézes házi készítésű fagyi, tetejére Bori lekvárai közül válogathatnak az ínyencek. Lassan szétszélednek az emberek, páran még maradunk, receptek hangzanak el, egy újabb könnyed fröccs jelenik meg a poharakban, Bori nagyszüleiről mesél, akik a kiállítás ajtaján egy képen láthatók, amint büszkén, fiatalon, boldogan ülnek egy traktoron, s érdekes módon – meséli ő - a kép elkészülésétől számítva kilenc hónap, s pár nappal később megszületik édesapám.
Ez után további anekdoták kerülnek elő a Rutkai - féle mindenes dobozból, generációról generációra hagyományozott történeteket mesél, mint nagymama az unokáknak, mi pedig hallgatjuk, mert nagyon kevesen mesélnek nekünk manapság.
Bori, Peti, jó volt nálatok. A vasboltban vásárolt orchideás poharaknak pedig külön üdvözletem küldöm.

szerdazsófi