Határ-esetek

Szombat délután a kisharsányi Kovács udvarház nagyszobájában „1989 – és felmegy a „vasfüggöny” címmel Bella Árpáddal való beszélgetés fültanúi lehettünk. Az előadás elejét a villányi borok hatásának köszönhetően lekéstem, de a vasfüggöny súlyú téma beszippantott 1989-be, illetve a valóságba – a rendszerváltás előtti világba. 

A Kovács udvarház nagyszobájának múltba tekintő atmoszférája talán a legmegfelelőbb helyszín egy fontos, talán nem eléggé értékelt történelmi esemény felidézésére.

Maga a téma az 1989. augusztus 19-én tartott Páneurópai piknik, melyet az osztrák-magyar határnál, Sopron mellett – Sopronpusztán - rendeztek meg. Néhány óra hosszára megnyílt a határ mint ideiglenes határátkelőhely, ennek apropóját több száz NDK-állampolgár használta fel arra, hogy nyugatra szökjön. Ezen a napon Bella Árpád határőr alezredes teljesített szolgálatot, aki a piknik eseményeibe nem avatkozott bele, az érvényben lévő lőparancs ellenére sem. 

A beszélgetésen a páneurópai piknik ötletgazdája, Mészáros Ferenc is jelen volt, akinek 1989 júniusában, Habsburg Ottó debreceni előadása után fogant meg a fejében a páneurópai piknik gondolata: osztrákok és magyarok a határon tüzet rakva együtt sütögessenek. 

Ez a piknik egy békedemonstráció volt, egy olyan világban, ahol a kelet és nyugat között lévő határvonal és az adott területen lévő bármilyen állapot különbsége rendkívül erőteljes volt. Be kell valljam – rendszerváltás után felcseperedettként, számos európai identitás témáját érintő nemzetközi program résztvevőjeként – a vasfüggöny és a rendszerváltás korszaka nehezen emészthető számomra: igazán közel kerülni, teljességgel átérezni a témát szinte lehetetlen számomra, mégis sikerült a valóságot jobban megfognom. 

A délutáni beszélgetés számomra jelentős néhány mondata, mely elgondolkodtató a vasfüggönyös világról:

Mondjuk azt, hogy te vagy a király, te meg a jobbágy!
Megtanultuk, mit jelent a humánus magatartás valójában, és a politika hogyan értékeli azt nem a valóságnak megfelelően. 

Az említett időszakban egyes döntéseket, helyzeteket pl. egy alezredesnek kellett meghoznia, mivel a politikusok nem merték felvállalni azokat a problémákat. 

Változott-e a világ? Részben. Határ-eset. 

Bajnóczi Eszter