Különbéke Villányban

Az a szép az Ördögkatlanban, hogy mindenki talál olyan programot, ami betölt egy eddig fel sem tűnt hiányt az életében. Eszembe sem jutott volna, hogy akarom Kaláka-feldolgozásban hallgatni Szabó Lőrinc verseit, és hogy tetszeni fog, ha az alapvetően gyermekdalokkal foglalkozó (és abban remek) együttes megénekli a Különbékét, a Kortársakat, a Hajnali látomást vagy főként az Ima a gyermekekért című szöveget. Az azonban, hogy mindez a Vyllyan bortársaság terasza előtti füves téren történt, még nagyobbat dobott az élményen. Rátóti Zoltán előadása olyan tökéletes kiegészítője volt a programnak, hogy már most újra szeretném hallgatni az egész, bő egy órás koncertet.

A Jászai Mari-díjas színész Szabó Lőrinc leveleiből, verseihez fűzött kommentárjaiból és a róla szóló írásokból olvasott fel részleteket és szavalta el a költő néhány versét. Az idézett szövegek egy-egy dalhoz kapcsolódtak. A gyermekversek kapcsán előkerült részlet például azt tárta elénk, hogy amikor a Magyar Rádióban Lánczi Margit szavalt Szabó Lőrinc gyermekverseiből, az író úgy kommentálta, hogy azok egyszerre hallhatók mindazok a versei, amik 10 év emlékét őrzik az akkor már kiskamasz gyermekeiről. A Különbéke kiadása után megjelent írásból idézve került elő Szabó Lőrincnek az a gondolata, hogy minden versét töredékesnek érzi: a kép, amit ad, hiányos, sűrített válfaja az élőbeszédnek. Ezért is találó a sűrítő (Dichter) elnevezése a költőnek. A párkapcsolatokról alkotott véleménye, miszerint az egyenrangúság hülyeség: >>az a fél vezessen, amelyik legkülönb, a több, az erősebb. Hogy nagyon szereti a feleségét, amiért úgy szereti a Semmiért egészen című szövegét.<< Ennek végén Rátóti elő is adta a verset, tisztán, egyszerűen, a Kaláka pedig rázendített a Szeretlek, szeretlek c. dalra, kissé disszonáns társként illeszkedve a Semmiért egészen-hez. 

A dalok hangulatához remek színhelyül szolgált a Vyllyan terasz melletti terület, érdekes volt ilyen módon is találkozni Szabó Lőrinc verseivel, de a dallam inkább reneszánsz hangulatot adott a máig nagyon aktuális szövegeknek. Ez pedig – líra és lant köteléke ide vagy oda – csak a prózai megszakításokkal együtt tudott egy valóban különleges Különbékét hozni a villányi hegyekbe.