Oltári dudaszó

Ágoston Béla és Mizsei Zoltán koncertje

Elképzelhetetlen, mint az alpesi kürt és az orgona találkozása a templomban. Meglepő. Különleges. 

Találós kérdés: milyen hangszeren nem játszott Ágoston Béla és Mizsei Zoltán a szombat délelőtti koncerten Nagyharsányban? Nem könnyű… de azokat is nehéz volna felsorolni, amelyeket megszólaltattak a koncert alatt. Az orgona: otthon volt. Klarinét: gyakori vendég a templomban. Duda… csak azért nem csodálkozom jobban, mert olvastam a műsorfüzetben, hogy az is lesz. A sarokban ülő zenészt nem láttam. Gitáron játszott. A következő dallamban már mintha hárfa volna… na, csak megnézem, mi van ott. Szintetizátor. 

És mi az a dobszerű, hangtál hangú űtős-simogatós hangszer? Nem tudtam meg. Később felbukkant egy alpesi kürt.

Ahogy fokozatosan kerültek elő a hangszerek, egyik meglepetés következett a másik után. Kíváncsiság. Ez hogy fog szólni?

A duda és orgona szépen, harmonikusan fonódott össze, ahogy a népi hangszer és az egyházi zene meghatározó hangszerének hangja kérdezett és válaszolt. A hangtál finom rezgéseivel, zengő hangjával kapcsolódott be. A gregorián pentatonja is könnyednek hatott a boltívek alatt.

A hangok, mint finom indaminta a falon. Bensőséges, különleges, meglepetésekkel teli délelőtt volt, s a templom csupa fény. 

Barta Zita